top of page
Kurth De Clercq

Week van de Belgische muziek | Door het oor van ...

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 8 t.e.m. 14 februari – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.


Ethereal Darkness

Februari 2019. Ergens op het wereldwijde web duikt een recensie op over een éénmansproject uit Brussel. Een uiterst positieve recensie dan nog en dat op die niet nader genoemde website die er prat op gaat steeds kritisch maar rechtvaardig te oordelen (om daarbij niet zelden een album te kraken, maar goed). Tot dat moment deed de naam Ethereal Darkness geen enkel belletje rinkelen. Dat veranderde onmiddellijk. Drie door ondergetekende grijs gedraaide singles gingen de full release vooraf. Ook het volledige album kreeg in 2019 een massa luisterbeurten en twee jaar later vindt Smoke and Shadows nog geregeld zijn plaatsje in de airwaves die mijn woonkamer bestrijken. Wie bands als Insomnium, Beyond The Dawn en Wolfheart, aangelengd met een scheutje van pakweg Rotting Christ, een warm hart toedraagt, zal instemmend knikken bij het beluisteren van het 51 minuten durende maar geen halve seconde vervelende album. De melancholisch klinkende melodieuze death/doom kan zich zonder verpinken naast de voorbeelden plaatsen.

Lars, het brein achter het project, had oorspronkelijk niet de intentie om actief met zijn muziek naar buiten te treden. De overweldigend positieve reacties lieten hem zijn mening herzien. Hij zocht en vond muzikanten. De periode om als heuse band het materiaal in te spelen was echter kort. In juni 2019 debuteerde de band in De Cinema te Aalst als opener voor Rolo Tomassi. Het optreden werd opgevat als een try-out, getuige het beperkte contact met het publiek en enkele kleine technische mankementjes. De vaste bassist, Mike, kon er die avond niet bij zijn. Nicky Frissyn, die we kennen van het Oost-Vlaamse Tensor, sprong in en kweet zich wonderwel en met die immer aanwezige glimlach van haar taak. Met slechts één repetitie in deze gelegenheidsbezetting, kreeg de band toch de handen op elkaar bij het publiek.

Weg was de onwennigheid bij het tweede optreden van Ethereal Darkness. In Gent kreeg een goed gevulde Den Drummer een strakke band te zien. Er werd zowaar ook al een nummer gebracht dat niet op Smoke and Shadows te horen viel. Ethereal Darkness triomfeerde, won tientallen zieltjes. Optredens in het hele land volgden en werden steeds beter. De band verscheen hier en daar ook op affiches in het buitenland. Er deden zelfs enkele geruchten de ronde over gerenommeerde underground labels die interesse hadden de band te tekenen en het debuut een welverdiende volwaardige release te geven. De laatste keer dat we Lars spraken was hij enorm enthousiast over het nieuwe materiaal dat op stapel stond, hoe het meer als groepsgebeuren tot stand kwam maar toch ontegensprekelijk Ethereal Darkness bleef. De toekomst zag er zonder meer veelbelovend uit. En toen … een pandemie.

Ethereal Darkness is slechts één van de duizenden bands wereldwijd die een beloftevolle toekomst in pril stadium stevig gefnuikt zien worden. In België alleen al kan je er zonder lang nadenken voldoende bedenken. Ik pik er Ethereal Darkness uit, omdat Smoke and Shadows me nu eenmaal uit mijn sokken blies zo'n twee jaar geleden. Andere relatief minder bekende namen als Slaughter The Giant, Brutal Sphincter of het al genoemde Tensor zien een doorstart eveneens een halt toegeroepen, terwijl ook meer gevestigde waarden als Carnation, Marche Funèbre of Thurisaz de hort niet op kunnen om nieuw plaatwerk te promoten.

In het Canvas-programma De Afspraak van maandag 8 februari '21 vroeg Frank Deboosere aan Axelle Red wat mensen zoal kunnen doen voor kleinere artiesten die bijzonder hard getroffen worden door de de huidige crisis. De laatstgenoemde kon een lans breken voor hen die niet in de spots staan te glunderen en niet met "drie grote bussen" op tournee gaan. Maar of ze had geen antwoord, of ze ontweek botweg de vraag middels haar eerder onsamenhangend pleidooi over rechtvaardige verloning door streaming services. Terecht, maar naast de kwestie. Minder bekende bands en artiesten halen zelfs bij toegenomen royalties geen noemenswaardige sommen op via deze diensten.

Wat kan u dan wel doen voor de kleine, startende en toch hardwerkende artiest? Dat is nogal evident. Koop hun muziek. Dat klinkt intussen gedateerd, maar het is de enige duurzame manier om beginnende artiesten wat fondsen te bezorgen. Waar? Als het niet bij de lokale zelfstandige is, dan is Bandcamp is een goed vertrekpunt. Ik mag dan zelf eerder een laatkomer op het platform zijn, maar vier er intussen mijn verzamelwoede met veel plezier bot en ontdekte tal van artiesten die anders wellicht mijn leven nooit enige kleur hadden gegeven. Als u eens niet weet wat doen met die paar euro's die u anders op een concert zou spenderen aan de merchstand, grasduin eens doorheen Bandcamp. U vindt gegarandeerd in elk genre wel iets dat u een glimlach zal bezorgen. En gezien Bandcamp geen slokop is qua fees allerhande, gaat het grootste deel van wat u betaalt ook effectief naar de artiest. Bandcamp zelf nam ook een lovenswaardig initiatief met zijn Bandcamp Fridays. Op die dagen laat het platform alle fees vallen, waardoor alle betaalde centjes ook werkelijk naar de artiesten gaan. De eerstvolgende in het rijtje vindt plaats op 5 maart 2021.

Tevens een oproep aan de bands en artiesten. Prijs uzelf niet uit de markt. Verschillende labels hebben ontdekt dat releases aan Name Your Own Price plaatsen meer inkomsten genereert dan er een prijs op kleven. Dat merkten ze ook al voor de pandemie toesloeg. Voor sommige liefhebbers is 7 euro voor een digitale release misschien al een te hoge drempel, terwijl 4 euro er misschien wel af kan. Dat heet dan 4 euro die u niet misloopt. Hoe dan ook, als we in de toekomst nog willen verrast worden door bekende of minder bekende artiesten, dan moeten we daar allemaal samen voor gaan. Als de zalen de deuren opengooien, zullen ze artiesten nodig hebben. Grote en kleinere. Support je locals dus. Laat de “kleintjes” weten dat ze meetellen. We zien elkaar dan wel further on up that road.



Luister



bottom of page