Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.
Doornroosje in Nijmegen is een begrip. Doornroosje behoort in het rijtje Paradiso, 013, Effenaar enz. Dat vind ik niet alleen, dat is ook de mening van mensen die er verstand van hebben. Zo is het in 2015 nog uitgeroepen tot beste poppodium van Nederland.
Doornroosje is al jaren een begrip in Nijmegen. Het eerste pand, tegenwoordig nog liefkozend ‘het oude Roosje’ genoemd, werd in 1970 betrokken en heeft meer dan 40 jaar dienst gedaan als jongerencentrum waar ook tal van optredens werden gegeven. Voor heel veel bandjes, die later enorme internationale bekendheid kregen, was Doornroosje een van de plekken die als opstapje werd gebruikt. Radiohead, Pixies, Editors, Volbeat, Mumford & Sons zijn maar een paar van die namen. Persoonlijk leerde ik de zaal trouwens pas kennen toen ik in 1990 in Nijmegen kwam wonen en er af en toe met vrienden een biertje ging drinken en een concertje bezocht. In mijn geheugen gegrift staat een concert van Rockbitch, waarbij een gouden condoom werd gevangen door een meisje dat nog geen meter bij mij vandaan stond.
Het huidige Doornroosje is in 2014 geopend. Het pand is verdeeld in twee zalen: de kleine Paarse Zaal heeft een capaciteit van ca. 400 mensen, de grote Rode zaal van ca. 1.100 mensen. Er is geen mogelijkheid beide zalen aan elkaar te koppelen en aldus een capaciteit van 1.500 te creëren. Het pand herbergt ook een café. Dat mag helaas alleen maar open zijn als er een concert wordt gegeven in de Rode Zaal; normaliter is het gesloten. Roosje wordt grotendeels gebruikt om optredens te hosten van bands, maar er worden ook regelmatig dancefeesten gegeven.
Sinds 2008 valt ook Merleyn, een kleiner poppodium elders in de Nijmeegse binnenstad, onder de vleugels van Doornroosje. Dit kleine broertje biedt, vanwege zijn capaciteit van slechts ca. 200 bezoekers, vooral een podium aan kleinere en locale bandjes. Voorts heeft Doornroosje zo’n beetje overal een vinger in de pap waar muziek wordt opgevoerd, van FortaRock (R.I.P.) tot Valkhoffestival tijdens de Vierdaagse.
Wanneer ik verslag doe van een optreden in Doornroosje, speel ik een thuiswedstrijd. Elke keer als ik er kom, voelt het weer een beetje als thuis komen.
Praktische info
Foto's