Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!
De magie van de Gentse muziekscene is een boeiend onderwerp. Er zijn niet alleen de bands maar ook record labels en muziekwinkels die de creatieve voedingsbodem ondersteunen. Consouling is beide, maar is ook vooral een ontmoetingsplaats voor creatievelingen. Ik sprak met Mike.
Hoe heb je de crisis ervaren? Zijn mensen makkelijk geswitched naar online verkoop of was het een moeilijke periode?
Het is een vreemde periode geweest, die eerste drie weken is de verkoop gewoon stilgevallen. De mensen waren precies nog in shock of dachten dat het wel snel zou overwaaien. We hebben in elk geval toen heel diep gezeten en waren bang voor onze toekomst, maar na drie weken is dat beginnen keren en is die online verkoop beginnen aanzwengelen. We hebben pakjes kunnen maken en de post goed kunnen belasten, waardoor we hebben kunnen overleven. Dat is echt wel een half mirakel en ik ben heel dankbaar voor de steun die we gekregen hebben.
Ben je eigenlijk gestart met de winkel of was er eerst het Consouling Sounds platenlabel?
We zijn eigenlijk gestart met het label, als hobby. Ikzelf had in groepjes gespeeld maar ik had wel door dat ik het talent daarvoor niet had. Ik was het ook wel beu om elk weekend voor wat bier en een sandwich het hele land rond te rijden, maar ik wou wel nog met muziek bezig zijn. Ik kwam een vriend tegen dat een micro label had, maar op de vraag of hij hulp kon gebruiken zei hij 'ah ik ging er juist mee stoppen'. Een paar dagen later contacteerde hij me terug, hij wou nog eens proberen een platenlabel op te starten, maar dan serieus. Zo zijn we dan begonnen. Eerst als vzw en dan stapsgewijs groter geworden.
In 2014 toen ik mijn doctoraat aan het afronden was moest ik een beslissing maken. Een job zoeken en met Consouling stoppen? Het was ondertussen zo groot geworden dat ik het niet meer als hobby erbij kon nemen. Mijn vrouw vroeg wat ik ging doen en ik zei haar ‘kijk, lach mij niet uit maar ik zou Consouling professioneel willen verderzetten’. Ze heeft mij niet uitgelachen maar is een business traject gaan volgen, we hebben een businessplan gemaakt, en dan hebben we groen licht gekregen van Unizo. We hebben dan nog een paar slapeloze nachten beleefd, maar uiteindelijk beslist om het gewoon te doen.
Denk je dat het concept beter werkt omdat het in Gent is?
Zeker, wij zijn origineel van Aalst en ik denk niet dat het daar zou werken want daar heerst nogal een carnavalscultuur. Ik kan het natuurlijk niet testen maar het is wel zo dat er in Gent een hele creatieve voedingsbodem is. Er zijn hier veel bands en artiesten actief door hier die plek te hebben waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We hebben nooit zelfs de bedoeling gehad om een platenwinkel te openen, maar om een creatieve hub in de stad te ontwikkelen en ook koffies te verkopen. Het kernidee blijft een creatieve ontmoetingsplaats, en heel wat artiesten die elkaar hier tegenkomen kunnen nieuwe plannen smeden of nieuwe ideeën genereren.
Droge vraag: Wat verkoopt er nu eigenlijk het best? Vinyl of cd? Is er eigenlijk nog een toekomst voor cd's?
In de winkel verkoop ik het meeste vinyl maar vanuit het label merken we dat cd's het best verkopen. Dat is raar, er zijn veel mensen die cd''s kopen maar niet noodzakelijk naar de winkel gaan. Misschien ligt het aan het genre dat we in de winkel verkopen dat meer platenverzamelaars naar hier lokt. Ik durf er geen vaste uitspraak over te doen, maar in ieder geval ligt de de focus van de winkel vooral op vinyl, en internationale distributie op cd’s. De cd markt zal wel nog inkrimpen, hij verdwijnt niet alleen uit de computer, hij verdwijnt ook uit de auto. Het grotere publiek zal dus minder aangetrokken worden tot cd's en zal veel meer de spotify en andere streamingdiensten gebruiken. Desalniettemin is er een rabiate kern van verzamelaars, ook op cd's zeker nu het aanbod verkleint. De oplages zullen verkleinen maar er zal zeker nog een doelpubliek voor zijn. Je hebt hier echt wel mensen die resoluut aanhanger zijn van de cd en zelfs wanneer er een plaat uitkomt met cd erbij in een pakket, willen ze toch absoluut niet de plaat kopen.
Op basis van wat selecteer je je aanbod aan bands eigenlijk? Is het meer in de realm van metal of eerder alles dat experimenteel of alternatief is?
Ik laat het aanbod afhangen van mijn klanten. In het begin was de metal sectie ten eerste ZEER experimenteel en veel kleiner omdat wij niet per se een metal label zijn. We hebben wel metal artiesten onder onze vleugels maar dat zijn dan eerder de experimentele artiesten of de metal genres die tussen twee stoelen vallen, avant garde zijn. Dat was de eerste focus maar dan hebben we gemerkt dat er hier in de buurt minder en minder winkels zijn waar je zwaardere muziek kunt kopen. Je hebt wel Mediamarkt en fnac maar die focussen echt op de grote namen. Eens je wat dieper duikt is er zeer weinig aanbod. Ik merkte dat ik ook wel veel aanvragen kreeg van dat soort. Aangezien we moeten overleven volgen we dus ook de vraag van de klanten. Het is dus deels mijn eigen smaak en voorkeur dat hier ligt, maar we hebben ook veel aandacht voor Vlaamse artiesten. Los daarvan hebben klanten ook veel requests dus dat bepaalt een beetje het aanbod. Het is een beetje vraag en aanbod toetsen en zien waar je in het midden kunt landen.
Is er iets dat wij kunnen doen om de platenzaken wat te redden, zelfs al ben je niet helemaal into cd's of vinyl kopen?
Niet alleen wij maar veel Vlaamse artiesten zijn door een moeilijke periode gegaan, dus als je geen elpees koopt, koop eens een t-shirt, steun uw lokaal weefsel. Dat gaat van platenzaken tot de bands en artiesten zelf, want die kunnen op dit moment dat de bodem eruit geslagen is écht wel elke cent gebruiken.
Praktische info
locatie: Baudelostraat 11, 9000 Gent (om de hoek van de Vrijdagsmarkt)