top of page
Marielle Groot Obbink

RAWreport | Het favoriete instrument van: Petra Heijen-Blok


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Petra

Er zijn van die fotosessies die je probeert te plannen en die dan op het laatste moment om de een of andere reden niet doorgaan. In het geval van mijn geplande fotosessie met Petra Heijnen-Blok (Harpetra) was dit eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Doordat de eerste keer de shoot niet doorging, kon ik hem nu direct combineren met een leuk gesprek over de Keltische harp.

Natuurlijk beginnen we met de vraag, vertel eens iets over je zelf?

In tegenstelling tot de vorige interviews die ik heb gedaan begint Petra wel echt over zichzelf buiten de muziek om. Ze heeft een katte-kind, is getrouwd en heeft haar dagelijkse werk in de hoor-branche. Iets dat ze heel leuk vindt omdat ze toch op de een of andere manier bezig is met hoe mensen horen. En niet alleen mensen helpen beter te horen maar ook steeds vaker met het beschermen van het gehoor. Iets dat elke muzikant wel begrijpt.

Als ik vraag naar het muziekdeel, geeft ze aan vooral een semiprofessionele muzikante te zijn. Muziek maken is eigenlijk een hobby. Die soms een beetje uit de hand gegroeid lijkt te zijn.



Petra vertelt dat ze als klein meisje al harp wilde spelen. Ze was behoorlijk onder de indruk van die grote goudkleurige orkestharpen. Niet zozeer van het geluid maar van het plaatje, de mooie dames in de indrukwekkende jurken die daar als prinsessen zaten. Maar haar ouders vonden dat als ze muziek wilde leren maken dan ze met een blokfluit kon beginnen.

Ze is dus begonnen met beginnerslessen voor de blokfluit maar echt veel verder is Petra er nooit mee gekomen. Het was pas later in haar leven dat ze de Keltische harp vond. Geïnspireerd door het geluid van Omnia’s Jenny op de harp is Petra ook gaan leren spelen op de kleinere, minder bombastische haakjes harp, de Keltische harp.

Zoals de meeste mensen, begon Petra ook met lessen. Vroegere ervaringen hadden haar geleerd dat het beter was les te nemen. Toen na een jaar lessen haar lerares zei: “Zo nu zit de basis erin,” stopte Petra met lessen en ging ze op eigen kracht verder. Petra geeft zelf toe dat ze niet echt goed is in noten lezen en ze houdt eigenlijk helemaal niet van het naspelen van bestaande nummers. Daarom is ze maar haar eigen weg gaan volgen.

Door middel van privélessen, workshops en het praten en oefenen met andere muzikanten, ontwikkelde Petra haar harpspel. Zoals vele folkmuzikanten houdt ze vooral van improviseren en haar eigen stem in haar muziek leggen: “Al zijn er dingen die ik nog moet leren, zoals samenspelen in een groep muzikanten of band. Voor de opnames van mijn eigen muziek is dat iets dat ik graag goed wil doen.” Daarom zoekt Petra ook nog naar andere muzikanten om samen te oefenen. (Dus voel je je geroepen…hint!)

Want ondanks dat Petra een solist is, zou ze toch wel heel graag vaker met andere muzikanten spelen.


Het wordt mij tijdens ons gesprek duidelijk dat Petra echt wel heel erg verliefd op de harp is. En tegenwoordig niet meer zozeer door het plaatje van die prinses met die mooie gouden harp. “Het is het instrument van de ziel. Met het spelen van de harp kan je mensen zo diep raken, het geeft zoveel emotie, ” vertelt ze. Ze legt het uit door herinneringen op te halen aan festivals waar mensen op een vroege zondagochtend heerlijk ontspannen liggen uit te brakken terwijl haar harpklanken over het terrein iedereen ontspannen. Of die momenten dat je mensen in tranen ziet als er een zwaar emotioneel stuk gespeelt wordt.

Over de Keltische harp vertelt Petra dat ze vooral het geluid zo compleet vindt. Het is goed in balans en kan met veel andere instrumenten gecombineerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe in Eluveitie de harp wordt gecombineerd met het zware metalwerk.



Zelf luistert Petra ook wel graag naar harpmuziek; niet zo zeer klassiek maar meer de wereldse muziek zoals Omnia’s Naked Harp-album en de muziek van Kelten zonder Grenzen. “Maar mijn muzieksmaak is heel gevarieerd; op het moment luister ik ook graag naar Matriarch van Shireen.

Ik vraag Petra in welke setting ze het liefst haar harp speelt.

“Iets kleins. Een hoekje in het gras op een festival of in een kleine intieme sfeer op een klein podium. Toch durf ik stiekem ook wel te dromen over grotere podia maar voor nu zijn juist die kleine optredens zo fijn.”

Ik was erbij toen Petra haar allereerste liveoptreden deed op het festival Fantasia Fest Leeft. Het was ook een klein optreden in de vroege middag op de zaterdag en in de ochtend op de zondag. Lachend vertelt Petra dat ze echt heel erg zenuwachtig was en dat ze het eerste optreden ook echt niet leuk vond. De zondag was veel beter, leuker en ook de sfeer op het terrein hielp haar om gewoon lekker door te spelen. Het was wel één van de meest memorabele optredens van Petra.

Nu, een goede drie jaar later, is Petra zover dat ze in een studio bezig is om haar eigen muziek op te nemen. Iets wat ze zelf super spannend vindt maar ook onwijs leuk. De dag voor het interview heeft ze het eerste nummer opgenomen. Maar heel snel hoef je niet iets op het schijfje te verwachten. Petra vertelt dat het nu een langzaam proces is, doordat ze veel dingen over studiowerk nog moet leren. Misschien ergens in de tweede helft van volgend jaar, als alles goed gaat.

Na een middag gezellig keuvelen en naar Petra’s verhalen luisteren begint het tijd te worden om het interview af te ronden. Ik heb nog twee vragen voor haar.

Welke tip heb jij voor iemand die wil beginnen met muziek maken?

“Iedere dag 5 minuten oefenen is veel meer waard dan 1 keer per week 3 uur non-stop spelen. Daarnaast moet je voorkomen dat het ‘moeten’ wordt.”

“Ook is het belangrijk dat je het leuk maakt. Varieer, doe eens gek, bespeel je harp met een strijkstok die je van Rowan jat,” zegt ze lachend. Zelf dat is al eens tijdens een optreden geprobeerd.

Als laatste moet ik toch even de huidige situatie bespreekbaar maken. Ondanks dat Petra geen fulltime muzikant is heeft de coronacrisis ook zeker impact op haar. Normaal gesproken heeft ze veel optredens in verpleeghuizen, bij het hand-vasten en kleine evenementen. Nu deze allemaal niet doorgaan, mist ze zeker wel een deel van haar inkomen. Kleine bijzondere dingen worden daardoor toch anders bekeken. Maar ook de opname van de cd komt nu volledig uit eigen zak, terwijl dat anders deels gefinancierd kon worden door de optredens.

Corona hakt er dus voor iedereen in, niet alleen financieel maar ook emotioneel. Een muzikant hoort gewoon live te spelen maar op dit moment wordt er vooral veel afgelast.

Petra gebruikt deze periode dan maar om te werken aan nieuwe muziek zodat ze straks als we weer mogen ook een mooi optreden kan neer zetten.

Wil je meer weten over Petra, check haar facebook en spotify!




Info Facebook - Harpetra

Spotify - Harpetra




bottom of page