top of page
John Van de Mergel

RAWreport | Artist Management: Oenger


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Tijs Delacroix en Florent Lesage

A (quick) guide to... Tijs Delacroix kreeg pas rond zijn vijftiende interesse in de muziekwereld, waar hij niet veel later ook actief in werd. Via redactiewerk voor Dansende Beren en The Daily Indie raakte hij ook voor het eerst in contact met de businesskant van de sector. Via social media begon hij zakelijk talent te volgen. Het zijn mensen zoals Simon Lamont (Gentlemanagement) en Niels Bruwier (Dansende Beren) die zonder dat ze het weten een enorme inspiratie werden. Via een vriendin, die zelf ook actief is in de muzieksector (shout-out naar Suzanne van Pohoda Festival!), schreef hij zich in voor de VI.BE Music Crash Course waar o.a. David Zegers (Skytiger – management van o.a Portland) een passievolle pitch over zijn management kwam brengen. "Ik wist meteen dat ik, als onderdeel van m’n opleiding cultuurmanagement, bij hem stage wou lopen, daar kreeg ik de smaak helemaal te pakken. Een jaar later, liep ik vervolgens stage bij ART-SPOT.BE, een Gents Jazz-management, waar ik veel heb geleerd van Lawrence van den Eede, één brok ervaring in de muziekwereld met een opmerkelijk professionele aanpak."


Kort na de zomer van 2019 ontdekte de jonge ondernemer Marie op Soundcloud (later: Kids With Buns). "Ik voelde het potentieel van haar stem aan en startte nagenoeg meteen met het motiveren tot en het opbouwen van haar/hun act. Gaandeweg merkte ik dat de act vlotjes groeide, maar dat er daardoor ook dringend nood was aan een organisatie als zakelijk kader, op het moment dat we onze vzw oprichtten werd OENGER concreet. Een idee dat al enkele jaren in m’n hoofd zat, werd plots tastbaar."


"Mails van bands die ons als hun management willen, zijn voor ons een bevestiging dat we effectief goed bezig zijn."

Na een charmeoffensief wist Tijs een ander jong talent te overtuigen om medebestuurder van OENGER te worden. "Florent Lesage was de ideale kandidaat om OENGER zakelijk te gaan leiden, waardoor ik me kon gaan toespitsen op het artistieke verhaal. Toen we samen op Erasmus in Schotland vertoefden in de opleiding Commercial Music, werd me namelijk al snel duidelijk dat we over complementaire skills en persoonlijkheden beschikken. Na onze Erasmus, liep Florent trouwens stage bij Warner Music. Samen hebben we OENGER het afgelopen jaar echt op de kaart kunnen zetten. Mails van bands die ons als hun management willen, zijn voor ons een bevestiging dat we effectief goed bezig zijn."

Het afgelopen anderhalf jaar is één grote mijlpaal an sich. In die beperkte tijd hebben de twee tijdens een pandemie een act bestaande uit een handvol DIY-slaapkamer-dictafoonopnames een plekje geregeld op Dranouter Zomersessies, de band mee laten uitgroeien tot halvefinalist in Humo’s Rock Rally en winnaar in De Nieuwe Lichting waarvoor ze ook de stemcampagne coördineerden, … "We haalden samen met onze perspartners nagenoeg alle regionale en de grotere nationale media. Verder hebben we de act professioneel omkaderd met boeker, producers, distributeur, … Als label haalden we samen met V2 Benelux 1 miljoen streams op minder dan een half jaar tijd. Ten slotte voegden we daar nog recent drie weken op #1 in De Afrekening aan toe. PURE MADNESS EN ADRENALINE, keer op keer."


"Als label haalden we samen met V2 Benelux 1 miljoen streams op minder dan een half jaar tijd."

Het succes is zeker ook mee toe te schrijven aan het vertrouwen van enkele 'vroege' believers in de groep en enkele vertrouwde partners. Frederik Sioen, Wouter Vanmeenen (De Zwerver/Jong Muziek), Mathias Stal (producer), David Dalemans (Double Deeds), Isolde Tytgat (fotografie), Thomas van Grinsven en zijn vrienden (video 'bad grades'), Ina De Vos (content) en Leni Sonck (artistiek team) hebben een belangrijke rol gespeeld om zover te kunnen komen. "Dit zijn de mensen die in het verhaal geloofden voordat de andere successen begonnen te volgen en zelf actief aan het succes hebben bijgedragen. Vanzelfsprekend rekenen we hier ook veel van hun vrienden van de band alsook de band zelf bij. No fans, no party."

Ruim anderhalf jaar lang hebben Tijs en Florent met hun team nagenoeg al hun vrije tijd in deze band en OENGER gestoken. "Onze persoonlijke omgeving die we hierdoor wat verwaarloosd hebben, verdienen dus een oprechte dankuwel. Naar de toekomst toe, zal onze aanpak wel een stuk gebalanceerder worden -haha-."

Als management, boeker… sta je zelden tot nooit zelf mee in de spotlights, maar beseffen wat hun (meer)waarde is geweest, is een enorme motivatiebron voor de toekomst van OENGER. "Dat we dankzij OENGER enkele keren in De Krant van West-Vlaanderen verschenen en een gastcollege konden geven aan studenten eventmanagement aan Hogeschool Vives Kortrijk, waar Florent zelf twee jaar terug afstudeerde, zijn enkele bijkomende persoonlijke hoogtepunten."


What's in a name?

"OENGER is West-Vlaams voor ‘honger’. We zijn namelijk hongerig naar succes, en hebben goesting om onze tanden in onze artiesten hun parcours te zetten. Als jonge honden, durven we ons soms wel wat te weren als rebelse pitbulls. De kansen binnen het Belgisch muziekwereldje worden namelijk (helaas) vaak tussen pot en pint verdeeld en mails worden vaak gelezen op basis van afzender, en niet op basis van inhoud. De muziek van onze artiesten staat voor ons steeds centraal en wij willen omwille van hun talent kansen afdwingen, en niet omwille van persoonlijke relaties. Netwerken komt er uiteraard bij kijken, maar schijnheiligheid om iets gedaan te kunnen krijgen, hebben we beide een degout van, we strijden daarom eerlijk en oprecht door voor elke kans."


"De kansen binnen het Belgisch muziekwereldje worden namelijk (helaas) vaak tussen pot en pint verdeeld."

Genrespecifiek of genrefluid?

"We gaan steeds op ons buikgevoel af. Elk genre kan ons ‘triggeren’. Dat kan een singer-songwriter zijn, maar evenwel energetische rock, zwoele elektronica, ... We beseffen dat we niet binnen elk genre over evenveel kennis of ervaring beschikken, dus je zal ons niet meteen zien uitpakken met bijvoorbeeld een rapper.

We werken ook beide voltijds, dus onze beslissingen in de muzieksector kunnen we vrij van persoonlijke, financiële belangen maken. De fee die we verdienen op de inkomsten van onze ontwikkelende artiesten is erg gering, maar wel symbolisch en essentieel om sprake te kunnen zijn van een respectvolle, wederzijdse samenwerking. Gelukkig rekenen we niet in werkuren -haha-.

Uiteraard letten we erop dat we geen interne concurrentie veroorzaken door met te veel gelijkaardige artiesten in zee te gaan, maar houden we ook onze ogen voor geschikte opportuniteiten. Voor ons zijn vooral de muziek zelf en het potentieel van een act de bepalende factoren, niet de huidige bekendheid of adelbrieven uit het verleden."



Wat zijn de belangrijkste nieuwe aanwinsten/vaste waarden?

"We willen met OENGER een groeiplatform zijn voor zowel talent op het podium als voor mensen die liever een ondersteunende rol uitvoeren. Uiteraard willen we deze mensen dan ook zo lang mogelijk aan OENGER verbonden houden en gezamenlijk doorgroeien. Recent kwam de samenwerking met onze hoofdact ten einde, maar elk einde is ook een nieuw begin. Bijgevolg is dit een mooie kans om nog meer nieuw talent te ondersteunen. Zo bijvoorbeeld de kakelverse act op ons roster; The Shadow Machine, Jo Geboers’ (ex-Low Land Home) nieuwste project.

We ontdekten hem via de wondermooie debuutsingle “Blind”, die ook op Duyster (Studio Brussel) reeds te horen was. Wanneer Jo naar ons mailde dat hij geïnteresseerd was in een samenwerking, werd na enkele gesprekken al snel duidelijk dat we er vol voor moesten gaan. Verder werken we ook aan de opstart van een nieuwe rockformatie waar we ongelofelijk veel potentieel in horen. Een ideale festivalact, zo voorspellen we. We ontdekten de jongens van Subway Freak Show aan de hand van de demo die ze inzonden voor de meest recente De Nieuwe Lichting en waren meteen verkocht. Tenslotte hebben we ook nog Boy Minos op ons roster staan, een Antwerpse singer-songwriter wiens stem het beste van Alex Turner (Arctic Monkeys) en Elliott Smith combineert. Het project komt traag, maar gestaag uit de startblokken. We hebben het volste vertrouwen in dat geduld zal lonen."


Staat Oenger ook in voor bepaalde organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"Nog niet! We willen OENGER wel uitbouwen tot meer dan wat momenteel een koepelterm voor ons roster is. Hiervoor zullen we eerst de tijd nemen om de mogelijke pistes te onderzoeken, maar ook om geschikte partners te vinden waarmee we samen mooie kansen voor getalenteerde muzikanten kunnen uitwerken. Daarbovenop zijn we steeds bereid om mee te bouwen aan initiatieven van andere organisaties. Zolang hun filosofie maar matcht met die van ons."


"We hopen dat concertorganisatoren niet alleen oog zullen hebben voor de gevestigde waarden, maar ook nieuwe acts kansen zullen bieden."

Artist management tijdens de pandemie: een extra uitdaging of business as usual?

"Als artiestenmanagement zet je natuurlijk altijd alles op alles voor je acts, COVID of niet. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat je wel wat ademruimte kreeg om te focussen op ‘the bigger picture’ en lange termijnplanning, aangezien live spelen er – voor de meesten - niet in zat. Een band relevant houden, vergt vaak heel wat creativiteit. Deze pandemie was op dit vlak een grote uitdaging. Aangezien live shows voor heel wat acts ook hun grootste bron van inkomsten betekenen, betekent dat ook dat bands creatief aan de slag moe(s)ten om zaken te verwezenlijken. Livestreams zijn wat ons betreft een goeie manier om wat fondsen binnen te brengen, maar zullen nooit kunnen tippen aan de beleving van een echt concert. Met uitzondering van Eefje De Visser haar concertfilm, die erg in de buurt kwam. Nu er weer vooruitzichten zijn om live te kunnen spelen, zullen deze plekjes dan ook duur verkocht worden. We hopen dat concertorganisatoren niet alleen oog zullen hebben voor de gevestigde waarden, maar ook nieuwe acts kansen zullen bieden."


Nice to know ...

"Op Erasmus - waar we elkaar leerden kennen- hadden Florent en ikzelf altijd een gezonde, onderlinge concurrentiestrijd. Of het nu in de ontspanningsruimte tijdens FIFA-potjes was, of tijdens het snookeren, het streven naar de hoogste score op onze vakken aan de universiteit, ... We pushten elkaar vooruit in onze prestaties. Iets wat we met OENGER ook trachten te doen, maar dan met elkaar, in plaats van tegen elkaar. -haha-"






bottom of page