Atmosferische black metal is een verzadigd genre. Toch steken enkele bands met hoofd en schouders boven de vele genregenoten uit. Hier maakt het uit Krasnojarsk, Rusland afkomstige duo Grima zijn entree.
In 2019 lieten de tweelingsbroers Sysoev Will of the Primordial los op de wereld. Op dat derde album raffineerde Grima hun met folk doorspekte en op de Siberische natuur geïnspireerde black metal tot een uiterst genietbaar luisterwerkje. Nog geen anderhalf jaar later dropt de band nu Rotten Garden. Dat we meer van hetzelfde krijgen, hoeft geenszins te verbazen en zal volgers van de band enkel plezieren. Dit nieuwe album is doorgaans wel een tikkeltje agressiever dan zijn voorganger, zonder dat de wijdse landschappen ook maar enigszins aan pracht inboeten.
Op opener Cedar and Owls knallen de drums en de gitaren meteen uit de startblokken, ondersteund door kille maar atmosferische synths. De intense shrieks en screams werken in perfecte harmonie. En ja, een anonieme uil heeft een belangrijke bijrol in de opener. Grima laat het gaspedaal ook regelmatig los. Dat zorgt niet enkel voor veel dynamiek doorheen het album, maar laat ook ruimte voor fraai solowerk en rijkelijk gebruik van folkelementen. Het aanwenden van de accordeon in At the Foot of the Red Mountains en het doomy aanvattende titelnummer bijvoorbeeld zorgt voor een bloedstollend mooi geheel. Ook de talrijke akoestische passages brengen de nodige vervoering met zich mee. Het oog voor detail laat deze heren met vanzelfsprekend gemak boven de middenmoot uitstijgen. Werkelijk alle noten op deze plaat laten elke vezel in het lichaam vibreren. Hoe ijzig black metal doorgaans ook moge klinken, Grima laat enkel een warm gevoel achter. En daar ligt de uitgesproken kracht van het duo.
Met Rotten Garden brengt Grima vijf ijzersterke nieuwe nummers. Old Oak vormt een folky intermezzo halverwege. Afsluiter Devotion to Lord is een heropname van het titelnummer uit het gelijknamige debuut dat hiermee een definitieve versie ontvangt. Grima overtreft met Rotten Garden de voorganger misschien niet, maar het is er minstens de evenknie van. Driewerf hoera. Wie Siberisch koud blijft bij het beluisteren van dit geweldige album zoekt zijn heil beter in eender welke inwisselbare hitparade. De lat is gelegd. Succes aan wie er overheen wil. Warm aanbevolen.
Releasedatum: 22 januari 2021
Luister
Lees
Grima is een god, een sterke geest die al wat leeft in de boreaale wouden beschermt en vernietigt wat dat leven niet respecteren wil. De tweeling Velhelm en Morbius konden geen betere bandnaam bedenken voor hun op natuur gebaseerde atmoblack met paganistische insteek. Dat de heren bezige bijen zijn, blijkt niet enkel uit de korte tijdspanne tussen de Grima-albums, maar ook uit wat ze daarnaast nog presteren. De broers Sysoev maken ook deel uit van de meer rechttoe-rechtaan black metal band Second To Sun en het post-black project Ultar. Wie na het beluisteren van de Grima catalogus nog op zijn honger zit, kan die bij die bands stillen want ook daar is best wat kwaliteit te vinden.
Naturmacht Productions is een in Lappland, Finland gebaseerd underground label dat zich afzet tegen de steeds sterker wordende commercialisering in de muziekindustrie. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Het label focust op black metal in al zijn varianten, maar doorgaans vinden de releases behoorlijk wat inspiratie bij Moeder Natuur. Het sublabel Rain Without End legt de nadruk dan weer op death en doom metal.