top of page

Fotoverslag | Leffingeleuren op zaterdag

De zomer is maar volledig gedaan als ik naar Leffingeleuren geweest ben. Al jaren dé afsluiter van de festivalzomer. Altijd een beetje dubbel, je bent al terug aan het werk en die zomer lijkt al voorbij, maar gelukkig kan je nog 1 weekend, dat laatste sprankeltje vakantiegevoel eruit persen.

Leffingeleuren, dat is muziek ontdekken rond de kerktoren. Maximum een tweetal bands per dag die me bekend in de oren klinken, de rest dat zullen we moeten ontdekken. Die ontdekkingen kunnen je dan raken of kraken. Benieuwd wat het dit jaar wordt!


Op zaterdag was er ook weer voor elk wat wils wat raken en kraken betreft, kraaktoppers waren sowieso Beige Banquet, Rendez-vous en Prison Affair. Ook liet ik mij met plezier raken door de Duyster - sessies in de kerk en natuurlijk door Strand of Oaks.


Beige Banquet

Op zaterdag begin ik met het Banket van Beige Banquet. Vijfkoppige band uit Londen die al vier jaar bezig is en al twee albums uitbracht. Eerste maal kraken, van de harde bassen en de zeer energieke set, dat belooft voor de rest van de dag.


Mohammad Syfkhan


Dijf Sanders

Na een korte stop bij de zeer schattig en keurig uitgedoste Mohammad Shyfkan rep ik mij naar de zaal voor Dijf Sanders. Een aangename, elektronische tussenpauze tussen al het raak en kraak geweld dat ik vandaag nog op mijn bord zal krijgen. Het geheel doet me wat aan Nils Frahm denken en dat is zeker een goed teken! Eerste favorietje van de dag!


Duyster - sessies (Pedro The Lion, Few Bits & This is the Kit)

Mijn vaste afspraak op zaterdag op Leffingeleuren - Duyster live sessies in de kerk. Deze sessies bieden de perfecte pauze om weg te dromen en op adem te komen van de drukke werkweek. Altijd enkele concerten waar ik naar uit kijk en ook dit jaar werd ik verwend. Pedro The Lion begon zeer intiem en gaf al een zeer leuk voorproefje van zijn show later in de zaal. Vervolgens kregen we Few Bits, die na een pauze van 6 jaar weer op het podium stond en afsluiten deden we met de indie - folk van This is the Kit. Stuk voor stuk sterke optredens, in deze unieke setting. Kunnen we nu al afspreken dat dit luik niet meer weg kan uit de programmatie van Leffingeleuren alsjeblieft?


Rendez - Vous

Na dat rustig genieten in de Kerk was het tijd om nog eens gekraakt te worden door de mokerslagen van Rendez-Vous. Een mix van grunge, postpunk en vooral sterk gitaargeweld. De baslijnen dreunen nog enkele uren na in mijn hoofd, zeer strakke set van deze Parijzenaars.


Bob uit Zuid



Doprsstraat 3


Pedro The Lion

Een classic uit het Duyster programma en een zeer sympathieke vent. Dat wist ik al uit zijn passage in de kerk. Maar nu klaar om me te laten meevoeren de tonen van deze singer - songwriter. Hij wil vooral zoveel mogelijk nummers spelen en verspilt dan ook weinig tijd aan bindteksten. Wat mij betreft gaan de nummers soms iets te snel in elkaar over, sommige nummer verdienen wel een kleine pauze, in plaats meteen door te doen naar het volgende. Desondanks enkele zeer mooie songs gehoord, dus toch een zeer geslaagd optreden.


Strand of Oaks

Het concert waar ik echter al een hele dag naar uitkeek was dat van Strand of Oaks. Niet veel woorden nodig om te beschrijven dat dit sowieso het hoogtepunt van de avond was. ik noteer Galacticana, die hij schreef tijdens een vorig verblijf in ons land en een prachtige, lang uitgedeinde of chill out versie van JM. Hij genoot duidelijk dat hij dit optreden mocht geven voor ons en hij was niet de enige, een volle zaal gaf hem volkomen gelijk.


Baby's Berserk



Prison Affair


Dame Area

Een tweedaagse in Leffinge afsluiten doe ik graag met dansbeentjes en krakende gewrichten. Beide laatste bands deden gewillig hun duit in het zakje. Van de pot gerukte punk van Prison Affair en zeer absurde elektropunk van Dame Area. Beide uit Spanje, al was die eerste een pak meer mijn ding dan die laatste. De Apollo - tent werd net als gisteren bij Snooper herschapen tot een ware moshpit en werd maar net heel gelaten na een korte maar zeer energieke set van deze Equal idiots uit Barcelona.

Twee dagen raken en kraken zitten er weer op, kan ik nu al fastforwarden naar de volgende festivalzomer aub?



 

Zaterdag 14 september 2024, Leffingeleuren (Leffinge/Middelkerke, BE) | Foto's & tekst: Pieter Bouckhout & Lies Decramer

Comments


bottom of page