top of page

Festivalverslag | Dynamo Metal Fest 2024 - zondag

Eerder kon je hier bij Brothers in Raw al de fotoverslagen zien van Dynamo Metal Fest (DMF) 2024 en het festivalverslag van de zaterdag. Wat dat betreft, was het wel een heerlijke DMF-week. Niet alleen was het bij ons de hele week feest met verslagen, maar tussendoor kwam ook DMF zelf al met de eerste namen en headliners voor de 2025-10-jaar-jubileum-editie. Grote namen als Within Temptation, Gojira en I Prevail werden al aangekondigd als headliners, met daarnaast andere namen als Obituary, Static-X en Kataklysm. Wat je nog van ons tegoed heb, is het festivalverslag van zondag. Bij deze, dan.


headliner Saxon © Marjolein Regterschot

Voor de zondag staan niet de minste headliners op het affiche: Saxon en Igorrr. Supervet. Maar eerste kunnen we nog genieten van talloze andere metalacts. Green Lung, bijvoorbeeld. Zij staat begin van de middag op het hoofdpodium. Een hele fijn, goeie act voor dit tijdstip van de dag. Ze spelen goeie rockmuziek – officieel heet het stoner doom – en weten behoorlijk wat mensen te bekoren. Vooral Hunters in the Sky en One for Sorrow zijn populair en worden door menigeen meegezogen.


Carnation

Zoals ook al opgemerkt bij het verslag van de zaterdag, wordt de Kink Distortion Stage bevolkt door kleinere bands. Hun inzet en enthousiasme is echter wel groots – vaak groter dan bij de gevestigde namen. Een goed voorbeeld daarvan is het Belgische Carnation. Zanger Simon Duson straalt, evenals zijn bandvrienden, van begin af aan een hoeveelheid energie en enthousiasme uit die overslaan op het publiek. Het zwaartepunt van het optreden ligt vooral op het meest recente album van de mannen, Cursed Mortality, dat alweer een jaar geleden uitkwam. Afgetrapt wordt met Herald of Demise, een van de nummers van dat album dat niet als single is uitgracht. Het is een mooie opmaat naar oudje van Carnation: Plaguebreeder. Tijdens Maruta, Cycle of Suffering en Metropolis komt goed uit de verf dat er toch serieus talent op het podium staat. Extra veren verdient drummer Vincent Verstrepen voor zijn werk tijdens Sepulcher of Alteration. Het applaus en geschreeuw nadat de laatste klanken van Submerged in Deafening Silence zijn uitgestorven, is een teken aan de wand voor de kwaliteit van deze mannen.



Soen

Misschien is wel het meest opvallende van deze band de staat van dienst die oprichter en drummer Martin López heeft. Voordat hij, onder andere samen met zanger Joel Ekelöt, Soen oprichtte, was hij namelijk onder andere drummer bij Amon Amarth en Opeth. En, eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van López verraadt een beetje de kwaliteit van de mensen die hij om zich heen heeft verzameld. Hoewel Soen zeker niet een van de meest stevige bands is die deze editie van DMF optreden, laten ze in nummers als Memorial en Lotus wel zien welke dat ze kwalitatief tot de grote jongens behoren.

Eternal Champion

Dat we bij deze Texaanse band te maken hebben met liefhebbers van old school heavy metal wordt al een beetje verraden door het feit dat ze opkomen – zanger Jason Tarpey gehuld in zijn kenmerkende maliënkolder kap – onder de klanken van Fighting the World van Manowar. Een heerlijk 80’s-metal-vibe stroomt van het podium tijdens Skullseeker en Ravening Iron. Het Eindhovense publiek zingt zelfs nog mee, zij het op afsluiter I Am the Hammer.


Bay Area Interthrashional

Hoewel Dimmu Borgir, gisteren, en Saxon vanavond aangekondigd zijn als headliner, ontkomen we er niet aan om te erkennen dat het grootste feest plaatsvindt op zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur. Bay Area Interthrashional is een gelegenheidsclub van bekende thrash-muzikanten die zijn samengebracht door Forbidden-gitaris Craig Locicero. In 2022 stonden ze al op DMF en nu komen ze het dunnetjes overdoen. Het optreden van vandaag is een ode aan Cliff Burton (Metallica) en Paul Baloff (Exodus). Daarom worden om en om nummers gespeeld van Kill ‘em All en Bonded By Blood. Het podium wordt gevuld met de meest uiteenlopende geweldige muzikanten, zoals Matt Harvey van Left to Die (en Exhumed), Ted Aguilar (Death Angel), Michael Gilbert (Flotsam & Jetsam) enz. enz. Nadat er een heuse tapinstallatie het podium op is gereden, wordt er flink getapt en gedronken, terwijl Hit the Lights, Bonded by Blood, Metal Militia, Brain Dead, Seek and Destroy en alle andere nummers worden voortgebracht. Sowieso in de top drie van hoogtepunten van deze editie van DMF.



Skindred

Als Unto Others op het kleinere podium acte de presence heeft gegeven met hun heavy metal, is het hoofdpodium omgebouwd voor Skindred. Zij komen uit Wales, worden geleid door de excentrieke zanger Benji Webbe en maken heavy metal die is overgoten met een flinke hoeveelheid reggae. Het eerste wat opvalt is dat ze opkomen onder de klanken van een danceversie van de Star Wars-theme. Webbe’s enthousiasme en interactie met het publiek maken dit tot een zeer fijn optreden. Daar waar menige band de gesprekken met het publiek tot een minimum beperken, lult Webbe ons de oren van het hoofd. Onvermoeibaar ratelt hij tussen nummers als World’s on Fire, Nobody en Gimme That Boom door met alles en iedereen. Naast dance en reggae vallen op dat veel bekende intro’s worden gebruikt, zoals van Jump van Van Halen of It’s Getting Hot in Here van Nelly.


Bodysnatcher

Het contrast kon vandaag niet groter dan tussen Skindred zonet en de vette, agressieve en rauwe metalcore van Bodysnatcher. De stem van Kyle Medina schudt iedereen, die dat nodig heeft, even flink wakker. Zijn uithalen tijdens Wired for Destruction en Human Distain zijn heerlijk. Een serieuze opwarmer voor wat er nog gaat komen.

 

Igorrr

Een van de bands die – terecht – als headliner op het affiche van DMF 2024 staan, is Igorrr. Het is de artiestennaam van Fransman Gaultier Serre die zich voor deze gelegenheid volledig zwart met goud heeft geschminkt. De combinatie van verschillende muziekstijlen, zoals dance, dubstep, black metal enz. maakt dit een unieke act. Daar waar Serre vooral de grunts voor zijn rekening neemt, is het soprano Marthe Alexandre die vanavond met haar cleane zang kippenvel veroorzaakt. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik van de teksten van nummers als Hollow Tree, Spaghetti Forever of het barokke Nervous Waltz niet veel versta, maar dat doet er niet aan af dat het gevoel wel erg goed is. Het is de gehele beleving die Igorrr tot een wereldact maakt.



Nestor

Aan de andere kant van het terrein is plaats gemaakt voor Nestor. Hoewel het op zich maar een kleine afstand is, lijkt het qua muziek wel een reis door de tijd. De mannen achter Nestor maken heavy metal die in de jaren 80 en 90 niet zou hebben misstaan. We Come Alive ademt invloeden  uit die tijd, evenals Kids In a Ghost Town en andere nummers die ze vanmiddag brengen. Eerder dit jaar kwam het tweede album van deze club uit, genaamd Teenage Rebel en het optreden van vandaag mag best gezien worden als een promo-gig voor dat album, aangezien de helft van de nummers die we horen van dat album af komen. Hoewel het de eerste keer is dat deze band in Nederland is, kan ik me voorstellen dat het niet de laatste keer is.



Saxon

Dan is het toch echt tijd voor de headliner van vanavond: Saxon. Het is altijd weer een traktatie om deze peetvaders van de NWOBHM aan het werk te zien. Met zijn 73 jaar is zanger Biff Byford ongetwijfeld de oudste die deze editie van DMF op het podium heeft gestaan, maar hij straalt nog steeds als een jonge god. Vanaf Hell, Fire and Damtation – van het gelijknamige album van eerder dit jaar – staat het optreden als een huis. En je moet het de mannen nageven: afgelopen half jaar hebben ze meer dan 60 keer opgetreden in Europa (met Judas Pries en Uria Heep) en in de Verenigde Staten….ik teken ervoor dat ik het op die leeftijd kan.

 

Niet alleen is het prijzenswaardig hoeveel energie deze band heeft, maar ook hun inspiratie mag genoemd worden. Blijkbaar is die, terwijl de band al bijna 50 jaar bestaat, tegenwoordig nog steeds groot genoeg om zowel in 2022 als in 2023 en 2024 een nieuw album uit te brengen.

 

Vanavond mogen we, naast nieuw werk als 1066 en Madame Guillotine, vooral genieten van oude klassiekers als Denim and Leather, Princess of the Night, 747 (Strangers in the Night), Motorcycle Man en Strong Arm of the Law. 

 

Saxon is alleszins een waardige afsluiter van Dynamo Metal Fest 2024!



Het fotoverslag van vrijdag, vind je hier

Het fotoverslag van zaterdag, vind je hier

Het festivalverslag van zaterdag, vind je hier

Het fotoverslag van zondag, vind je hier

Comments


bottom of page