top of page

(Concert)verslag | Walk The Line, TivoliVredenburg

John Van de Mergel

TivoliVredenburg, de voor ons nog oninneembare vesting. Een ware muziektempel die haar gelijke niet kent. Het Walhalla voor elke muziekliefhebber in de breedste zin van het woord. Maar ook bij hen was het de afgelopen maanden muisstil. Berusten zat er echter niet in, dus ging men op zoek naar alternatieven, zij het met respect voor alle opgelegde maatregelen. Het concept Walk The Line is, na 'op een kier', zo'n alternatief waarbij we in groepjes van 30 konden genieten van 4 uiteenlopende voorstellingen. Want jawel, we mochten er op zondag 21 juni bij zijn.


Fijn dat je er bent. Music sounds better with you!

Foto: Ben Houdijk

Enkele dagen voor datum dropt een mail met de bevestiging alsook de in acht te nemen richtlijnen in onze mailbox. Yes, we zijn erbij, dus alles even grondig doornemen zodat we een goede indruk kunnen achterlaten. Ook even de 'Corona test' doen: het schermpje kleurt groen, niets staat deze beleving nog in de weg.

Tijdens het eten van een Weedburger (vegetarisch!) in Het Gegeven Paard bespreken we nog een laatste maal onze aanpak. Mooi op tijd passeren we langs de ticketscanner waar de belangrijkste instructies nog eens bondig worden meegegeven door een erg sympathieke medewerker. Dan is het wachten, op de ondertussen gekende bollen, al moeten we hier een 'piano' afstand houden en niet de 1,5m, wat vanzelfsprekend op hetzelfde neerkomt maar een leuke twist is. Idem dito voor de 'drie treden' op de roltrap. We spotten onze gids, stellen ons voor en vertellen ook hem onze opzet. En ook Cédric is de vriendelijkheid in persoon.

Om 20u30 gaat de tour dan van start. In vier zalen maken we een stop voor een optreden van telkens 15 minuten. Hierbij valt op dat de organisatie top is en we ons overal, zij het in de zalen, onderweg én tijdens de pauze, helemaal 'veilig' voelen en voluit kunnen genieten.


Hertz | Enkele muzikanten van de Nederlandse Bachvereniging

Een streepje klassieke muziek gebracht door de Nederlandse Bachvereniging. Een genre dus waar wij zelden mee in contact komen en dat in een zaal perfect afgestemd op de noden van de muzikanten en de verwachtingen van het publiek. Moet het gezegd dat de akoestiek subliem is? De set is mooi opgebouwd met eerst een dame die ons laat genieten van de cello. Later volgen een contrabas, viool en klavecimbel om dan het ensemble compleet te maken met nog twee violen. Het werkt ontspannend in die comfortabele bioscoopzeteltjes. Moet ik misschien eens meer doen, al weet ik ook wel dat het er niet van zal komen. Ik ken er gewoon helemaal niets van: deze jongen op een klassiek concert staat als een tang op een varken.



Cloud Nine | Rembrandt Frerichs Trio

Jazz, dat zegt me al iets meer en de drie heren van het Rembrandt Frerichs Trio nemen me dan ook verder mee naar eenzame hoogten. Want deze ongelooflijk mooie en gezellige zaal ligt helemaal bovenin het gebouw, op 47m hoogte. Lezingen, debat, comedy en vanzelfsprekend jazzconcerten: het kan er allemaal. Ik hou de programmatie in de gaten: hier wil ik absoluut terugkomen. Trouwens, bij het tweede nummer, eentje met Armeense invloeden, dacht ik: "Hey, dit zou wel passen in een doommetal nummer." (wink)



Park 6 | Pauze + Ebrun Aydin

Foto's: Ben Houdijk

Tijd voor een korte pauze nemen en genieten van een adembenemend uitzicht over Utrecht. We lopen ook eens langs de fototentoonstelling van Ebru Aydin. Ze maakte die n.a.v. de Black Lives Matter demonstratie in Utrecht. Onze excuses hiervoor.



Pandora | Paul Nederveen & Pink Oculus

Gekend onder zijn alter ego DJ St. Paul neemt de man ons mee doorheen de geschiedenis van het protestlied. Met niemand minder dan Billie Holiday en haar nummer Strange Fruit gaan we van start. Toch even verwijzen naar ons eigen stuk waarbij Oceans Of Slumber het nummer zéér recent coverden. Strange Fruit blijft dus, spijtig genoeg, brandend actueel.


Als intermezzo brengt Pink Oculus een spoken word stuk, gebaseerd op een fragment uit een boek van Nina Simone. Over de zaal? Pandora is een veelzijdige en flexibele zaal zonder vast podium. De iets minder gekende (indie) artiesten spelen er de meest broeirige sets. Die sfeer blijft er precies toch een beetje hangen, ook tijdens de voorstelling.



Grote Zaal | EUT

Als afsluiter dan even de vlam in de pan. De jongens en meisjes van het Amsterdamse vijftal EUT brengen energieke, catchy popsongs met méér dan genoeg ballen om ook ons te bekoren. Dat ze over een erg charismatische energiebundel als frontvrouw beschikken vormt een extra troef. De vijf 'smijten' zich helemaal, terwijl wij aan onze tafeltjes op onze stoeltjes netjes naar het spektakel kijken. Beetje bizar natuurlijk, but hey, we 'zitten' hier op onze eerste liveshow in maaaaaaaanden! De Grote Zaal ken ik van het optreden van Marillion op 7 december 2019. Ik moet nog steeds even naar adem happen wanneer ik er binnen kom: prachtig hoe de 'amfitheater' opstelling ervoor zorgt dat je, eender waar je zit, steeds héél nabij het podium bent. Opletten voor de stijle trapjes wel!


Fijn dat we erbij mochten zijn. Music does sound better live, on location and with people around!

Want absoluut, het gaf een ongelooflijk fijn gevoel om terug écht livemuziek te kunnen en mogen beleven. Onze dank aan het team van TivoliVredenburg om ons dit te gunnen.


Jij wil ook? Wegens het succes (alle eerste data waren meteen uitverkocht) worden de rest van de zomer meerdere tours per week georganiseerd. Hou dus de website van TivoliVredenburg in de gaten voor alle informatie en nieuwe data.



Bekijk hier ook de fotoreportage van Emily Parry


bottom of page