top of page

Albums | Stand Atlantic - Was Here


Vandaag komt het langverwachte vierde studioalbum van de Australische Stand Atlantic uit. Was Here is de opvolger van f.e.a.r., wat uitkwam in 2022. Eerlijk is eerlijk: ik moest even wennen aan dat derde album en ben nog steeds meer te vinden voor Pink Elephant (2020) en vooral Skinny Dipping (2018). De komst van een nieuw album is altijd spannend en ik was een beetje bang voor Was Here, maar ik kan alvast zeggen dat het erop lijkt dat de band hun sound hebben gevonden!


Het nieuwe album telt maar liefst 15 liedjes en gaat rustig van start met Wake Up - Sit Down - Shut Up. De build up in deze song is echter meteen een schot in de roos en het simpele maar catchy refrein geeft een mooie introductie tot het album. De beginnoten van Frenemies deden me meteen denken aan Bring Me The Horizon maar Stand Atlantic geeft er al snel een eigen draai aan. Met Girl$ krijgen we de eerste collab te horen. De song werd al enkele maanden geleden als teaser van het album uitgebracht en we krijgen naast Bonnie ook de vocals van PVRIS en Bruses te horen. Het zou wat veel kunnen zijn in één song maar ze doen het toch maar werken.


Na Freaking Out vinden we meteen de tweede samenwerking van dit album. Dit keer is het eentje met Sueco. Nose Bleed had mij meteen te pakken bij de intro met het leuke deuntje. De vocals van Sueco passen er ook zo geweldig bij; dit is gemakkelijk één van mijn favorieten van het album! Met Love U Anyway gaan we de cutesy (en rustigere) tour op en krijgen we opniéuw een catchy refrein (een thema op dit album, me dunkt). Voor een meer badass vibe moet je dan weer eentje doorspoelen naar Kissin' Killer Cobras en Warzone. Beide songs zijn leuk maar als je ze naast elkaar zet, wint Warzone toch voor mij.


De derde en laatste collab op het album is opnieuw eentje van formaat. Voor Criminal werd er namelijk samengewerkt met niemand minder dan Polaris! Hun screams zijn zonder twijfel het beste stuk van het lied en wow, wat kan ik ervan genieten! Ook deze collab behoort zeker en vast tot mijn favorieten van Was Here.


We gaan het laatste deel van het album in met 17 en 17 // Reprize [Take One]. Waar, laten we zeggen, de originele versie duidelijk de frustraties van zangeres Bonnie Fraser te horen zijn, komt ze in de korte Reprize versie even terug op haar woorden en toont ze een gevoeligere kant. Het is zo'n liedje waarvan je hoopt, als ze het live spelen, dat beide versies samen worden gespeeld.


G.A.G staat voor Girl's A Gun en is eigenlijk het enige liedje op het hele album dat me persoonlijk minder ligt. Het springt er op geen enkele manier uit dus laten we maar meteen overgaan naar de volgende. Bij Rockstar moet ik precies denken aan een zonnige strand en een cocktail in de hand als ik het deuntje hoor. Een speciale keuze maar op zich wel een leuke song. Sex on the Beach kennen we intussen natuurlijk allemaal en is een absolute banger en gewoonweg een feestnummer. Ook afsluiter Kill[H]er is een goede song die we intussen massaal meezingen maar is eerlijk gezegd ook niet één van de sterkste songs op het album. Het is een vrij simpel nummer dat er wel in slaagt wat aanstekelijk te zijn.


Het vierde studioalbum van Stand Atlantic is een creatief werk met een hoop erg goede songs. De fans van de groep zullen er zeker en vast van smullen. Wie enkele van de liedjes live wil horen, moet niet lang wachten. In september zak je best af naar Antwerpen en/of Eindhoven want beide steden zijn stops op hun Europese tour. We zien jullie daar!


Releasedatum: 23 augustus 2024



luister
























lees


Stand Atlantic doesn't care about your expectations or your narrative. They don’t want to tell a story. In fact, they didn’t want this bio to exist. The band released their third studio album "f.e.a.r." (fuck everything and run) via Hopeless Records in 2022. After the album racked up ~80 Million streams across all major streaming services combined thanks to smash singles like “hair out”, “deathwish” (ft. nothing, nowhere) and “pity party” (ft. Royal & the Serpent), the band has only continued their explosive success. The band has seen endless praise from outlets like AltPress, Rock Sound, Kerrang! and more, and aren’t slowing their momentum anytime soon.




Comments


bottom of page