top of page
Kurth De Clercq

Albums | Kvaen, The Great Below


Er zijn van die platen waar herinneringen steviger aan blijven kleven dan geuren ooit weten op te roepen, inclusief geprefereerde parfums. Toen ik zo'n twee weken voor releasedag mijn pre-order van The Funeral Pyre in de bus zag vallen meer dan twee jaar geleden was dat de start van een hoogmis. Wat gitaarvirtuoos Jacob Björnfot tentoonspreidde met minimale hulp van enkele gasten was niets minder dan verbluffend. The Funeral Pyre bleek, naast overdonderend goed, een uitermate genietbare verzameling black/death uit de melodieuze Zweedse school met uistapjes richting speed, heavy en thrash metal. De plaat genoot wekenlang dagelijkse airplay, maakte de eerste lockdown een stuk eenvoudiger te verteren en ik weet nog perfect met welke thema's mijn brein in die periode worstelde. Een extra bevestiging van de impact van die plaat, want herinneringen zijn ermee vereeuwigd. Ik kan voor de hand weg geen tweede album noemen dat de voorbije vijf jaar een soortgelijke impact had.

Zo'n 25 maanden later is er nu The Great Below, een plaat waar Jacob door het ijzersterke debuut behoorlijk wat druk op zijn eigen schouders weet te leggen. Kan hij het evenaren? Ik mocht de plaat in november '21 al eens integraal voorbeluisteren en mijn conclusie was toen dat de tijd wel zou uitwijzen of ik één van beide albums als beste van de twee zou beschouwen. Ik ben nu -tig luisterbeurten verder en ik durf stellen dat The Great Below geraffineerder en subtieler in elkaar zit dan The Funeral Pyre. Zeker, dezelfde ingrediënten zijn terug te vinden. Inclusief dezelfde energiestoot, dezelfde strakke agressie, evenveel liefde voor het materiaal en dito virtuositeit (die solo's miljaarde!). In vergelijking tot het debuut bulkt The Great Below echter van de kleine details. Kleine gitaarlickjes die her en der verweven worden, onopgemerkt blijvend bij een eerste luisterbeurt maar een extra laagje creërend. Toetsen, nooit overheersend maar waar het past wel perfect de sfeer van een nummer ondersteunend. Variaties op melodieën die je pas na enkele luisterbeurten opvallen. En: een wat cleaner klinkende productie om die details ook ademruimte te gunnen. Wees echter gerust, "clean" is The Great Below niet. De plaat klinkt nog zwartgeblakerd en krokant genoeg. Waar The Funeral Pyre nog resulteerde in enkele absolute favoriete tracks, is dat nu minder het geval. Het niveau ligt consequent héél hoog. Of het nu gaat om het uitermate catchy Sulphur Fire, het ietwat complexer opgebouwde, gemiddeld tragere en lang uitgesponnen maar zeer afwisselende In Silence of het scheermes dat opener Cauldron of Plagues is, het maakt weinig uit. Acht ronduit geweldige songs in minder dan 40 minuten. Deze plaat is afgetraind en verveelt geen seconde.

Voor The Great Below kreeg Jacob opnieuw wat extra gasten over de vloer om invulling te geven aan zijn songs (want dat blijven ze). Schoon volk ook met o.a. Jeff Loomis (Arch Enemy), Mike Wead (momenteel Mercyful Fate en King Diamond, maar in het verleden een resem andere klassebands zoals Memento Mori en Abstrakt Algebra) en Vreth (Finntroll). Daarnaast werden de drums deze keer ook in de studio ingespeeld door Tommi Tuhkala, tevens de man die in de live-bezetting achter de kit zit. Wie interesse heeft in de andere gasten checkt de "lees" hieronder maar even. Maar weet dat alles op dat vlak meer dan snor zit dankzij de voortreffelijke kwaliteit van het songmateriaal. The Great Below zal de komende weken opnieuw niet weg te denken zijn uit playlists overal ter wereld. Hoewel ik geen ervaringsdeskundige ben, lijkt dit plaatje me minstens even verslavend als heroïne. En yep, ik heb dat shot tot nader order nodig. Elke dag opnieuw. Bij voorkeur meermaals.

Je kan je afvragen of het sympathieke Black Lion Records besefte waar het als independent aan begon een dikke twee jaar geleden. Het feit dat het label de voorbije jaren qua staf uitbreidde en verder professionaliseerde vindt één van zijn oorzaken bij Kvaen, vermoed ik. The Funeral Pyre sloeg in met de kracht van een meteoor. The Great Below lost de hoge verwachtingen met swingend gemak in. Het verhaal dat Jacob Björnfot met dit project aan het schrijven is, zou wel eens heel mooi kunnen worden. Twee releases die in de collectie van elke rechtgeaarde blackened death liefhebbers thuishoren en dat op evenveel jaar tijd, je moet het goddomme maar doen. Vooruit, nog één keer dan: Fire. Fire. Fire, fucking fire! Uitmuntend op elk vlak! Dank, Jacob!


Releasedatum: 25 maart 2022



Luister


















Lees

Swedish Black/Pagan/Speed/Metal Group KVAEN Announces new Album THE

GREAT BELOW

Artwork by Niklas Webbjörn

Mixed And Mastered by Owe Inborr

Two Years after the successful and highly praised debut album The Funeral Pyre

that took the the underground scene by surprise, and received high praise from

critics all over the world! With its unique mix of elements of Black Thrash, Pagan and

Speed metal.

KVAEN dominated the underground scene and had the audience in a firm grip,

today still the album continues to hold a special place for many, with the new album titled "The Great Below" Kvaen has taken everything to the max and

created a follow up even more grand than its debut, the blades are sharpened and

the sound is bigger than ever. The Great below is a... more

credits

released March 25, 2022


ALL ARRANGEMENTS, MUSIC AND LYRICS BY JACOB BJÖRNFOT EXCEPT LYRICS ON ”ENSAMVARG” BY JACOB BJÖRNFOT & KRISTIAN GUSTAVSSON


PIANO OUTRO ON ”THE FIRE WITHIN HIM BURNS” ARRANGED BY JACOB BJÖRNFOT AND ROBIN MATTSSON.


ALL GUITARS, BASS, VOCALS, KEYBOARDS WERE RECORDED AT KVENLAND STUDIOS


ALL PERCUSSIONS AND DRUMS WERE RECORDED AT WOLFTHRONE STUDIOS BY OWE INBORR


MIXED AND MASTERED BY OWE INBORR AT WOLFTHRONE STUDIOS


GUEST VOCALS ON ”IN SILENCE” BY NEPHENTE FRIDELL


GUEST SOLO ON ”DAMNATIONS JAW” BY MIKE WEAD


GUEST VOCALS AND ACCORDION ON ”ENSAMVARG” BY RASMUS ROVA


GUEST SOLO ON ”ENSAMVARG” BY SEBASTIAN RAMSTEDT


GUEST VOCALS ON ”THE FIRE WITHIN HIM BURNS” BY MATHIAS ”VRETH” LILLMÅNS


PIANO OUTRO ON ”THE FIRE WITHIN HIM BURNS” PERFORMED BY ROBIN MATTSSON






bottom of page